welkom nieuws kalender informatie ochtend 28 maart 2018 vakantierooster schooljaar 2018-2019 aan/afmelden email-nieuwsbrief film over het vrijeschoolonderwijs

schoolnieuws week 11-2018
16 mrt '18

Terugblik inspectiebezoek

Gisteren kregen wij de hele dag de onderwijsinspectie op bezoek. Het ging deze keer om een deelonderzoek naar ons rekenonderwijs. Wij zijn 1 van de 200 scholen die bezocht worden in het kader van een landelijk onderzoek naar het rekenonderwijs op basisscholen in Nederland. Het onderzoek richt zich vooral op het aanbod aan de hele goede rekenaars.
De inspecteur heeft in 4 klassen lessen bezocht (kleuterklas 2, klas 2, 4 en 6), hij heeft gesproken met collega’s en kinderen van klas 6, onze resultaten, evaluaties, handelingsplannen bekeken etc.
Het was een positief bezoek waarbij de inspecteur veel goede dingen heeft waargenomen. Natuurlijk is er op verschillende plekken ook nog ruimte voor verbetering maar we zijn op de goede weg. De didactische vaardigheden van de leerkrachten, de sfeer in het team en de gedrevenheid en leergierigheid van de collega’s werden door de inspecteur geprezen. Daar ben ik erg trots op!
De uitkomst van dit bezoek (en alle andere bezoeken) komt te staan in een verslag van de inspectie wat medio december 2018 verschijnt.

Palmpasen

Volgende week vrijdag (23 maart) vieren wij op school het Palmpaasfeest. De klassen die dit betreft hebben hierover via de klassenleerkrachten informatie ontvangen.

Gevonden voorwerpen

De 'gevonden voorwerpen bak' puilt weer uit. Volgende week donderdag en vrijdag (22 en 23 maart) wordt alles uitgestald in de hal van het hoofdgebouw. Wat op vrijdagmiddag niet is opgehaald gaat direct naar het goede doel.

Stemmen op 21 maart in school

Op 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De zaal van het hoofdgebouw is dit keer ook een stemlocatie.
Het stemlokaal is geopend van ’s morgens 07:30u tot s’ avonds 21:00u.
Het kan dus zijn dat u hier iets van merkt als u uw kind(eren) komt brengen en/of halen.
En u heeft natuurlijk ook zelf de mogelijkheid om in school te stemmen deze dag.

Peronnikspel 2018

Dinsdag 27 maart 2018 wordt het Peronnikspel (onder schooltijd) opgevoerd voor de kinderen van de Vrijeschool Vredehof in de aula van de school in Prinsenland, Michelangelostraat 375. Die avond wordt het spel daar opgevoerd voor ouders en belangstellenden. Het spel begint om 20:00 uur, de zaal gaat om 19.45 uur open. De toegang is vrij.

‘Jullie hebben vast weleens één van die onnozelen ontmoet die niet anders kunnen dan aan de deuren bedelen’.
Zo begint de vertelster het spel van ‘Peronnik de Onnozele’. Zij vertelt dat Peronnik zich geen zorgen maakt over wereldse zaken. Hij scharrelt zijn kostje bedelend bij elkaar, drinkt wanneer hij dorst heeft uit een bron en slaapt als hij vermoeid is in de eerste de beste hooiberg. Zijn kleding is oud en versleten en aan een vak leren of naar school gaan is hij ook nog niet toegekomen. Hij geniet nog van simpele dingen, zingt uit volle borst en kan de vogels prachtig nafluiten. Hij is als de kleine kinderen – één met de wereld – en treedt deze met onbegrensd vertrouwen tegemoet.
Het lot brengt Peronnik op een boerderij waar hij een ridder ontmoet die op zoek is naar de ingang van het woud dat slot Kerglas verbergt. In Kerglas staan Schaal en Lans verborgen, bewaakt door de zwarte tovenaar Rogéar.
Het verhaal van de ridder wekt zijn nieuwsgierigheid en in Peronnik ontwaakt het verlangen om met de lans van diamant voor het goede te strijden en met de schaal van goud vertroostend door de wereld te trekken.
De zeven zware beproevingen die hem dan te wachten zullen staan schrikken hem niet af. Hij smeedt slimme plannen om het toverwoud, de dwerg, de leeuw, de drakenzee, de reus en het dal der verleidingen onbevangen tegemoet te treden. Vol goede moed gaat hij op weg.

Moedig is ook een enthousiaste spelersgroep van ouders en leerkrachten van de Vrijeschool Vredehof, de Vrijeschool Rotterdam-West, de Dordtse Vrijeschool en de Leeuwenhartschool in Oud-Beijerland in februari gestart om dit mooie sprookje in beeld te brengen.
Wij hopen dat de kinderen er weer van zullen genieten en dat ook ’s avonds de zaal goed gevuld zal zijn. Hopelijk tot dan!
Namens de spelersgroep,
Ernstjan Cooiman


Vooraankondiging algemene ouderavond op 24 april

Op dinsdag 24 april vindt de algemene ouderavond plaats.
Vorig jaar heeft Jan Alfrink ons verteld over de vertelstof door de jaren heen.
Dit keer is het thema: Opvoeden in het digitale tijdperk
Centraal staat een vraag die veel ouders bezighoudt: ‘Wat is het effect van beeldschermen op mijn kind?’
Gastspreker deze avond is Edmond Schoorel.

Edmond Schoorel is kinderarts. Hij is naast regulier kinderarts opgeleid tot antroposofisch arts. Tot 2012 was hij werkzaam als regulier kinderarts in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht. Hij heeft in 1996 het Kindertherapeuticum opgericht nadat hij ruim 12 jaar verbonden was als kinderarts aan de antroposofische kliniek in Bilthoven, de Willem Zeylmans van Emmichovenkliniek. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan, onder andere het boek “Beeldschermbeelden” uitgeverij Christofoor. Hij geeft regelmatig lezingen en cursussen in het land.
Ik hoop u allen op deze algemene ouderavond te mogen begroeten!
Met vriendelijke groet,
Ernstjan Cooiman
Schoolleider


Op zoek naar prijzen voor de loterij van de Lentemarkt 26 mei

Elk jaar hebben wij bij de lentemarkt van de Vrije school Vredehof ook een loterij.
Deze loterij heeft nog een aantal fantastische prijzen nodig! Grote en ook kleinere prijzen zijn gevraagd!
Zijn er ouders die een eigen winkel/ bedrijf hebben, of iemand kennen met een eigen winkel? Ook handige ouders die zelf mooie dingen vervaardigen zijn gevraagd!
Neem via mail contact op met Dana Lenzen lenzendn@gmail.com of neem je prijs mee naar school en leg het voorzien van naam in een blauwe mand, die naast de gevonden voorwerpen kist staat.
namens de loterijwerkgroep Kim, Carola en Dana

Vrijeschool Vredehof, Vredehofweg 30, 3062 EP Rotterdam, T: 010-452 65 19