welkom nieuws kalender informatie ochtend 14 november 2018 uitnodiging kerstspel 20 december 2018 vakantierooster schooljaar 2018-2019 aan/afmelden email-nieuwsbrief film over het vrijeschoolonderwijs
kleuterklas 1e klas 2e klas 3e klas 4e klas 5e klas 6e klas

Kleuterklas

De kleuters komen om 8.20 uur in de klas en mogen dan gaan tekenen.
Als de ouders afscheid hebben genomen begint het ochtendspel. In spelvorm worden de seizoenen beleefd. In de lente spelen ze van ontkiemende planten en bloeiende bloemen. In de herfst vallen de blaadjes en loeien de herfststormen.
In het spel beleven de kinderen de ene keer letterlijk en dan weer figuurlijk basale en ambachtelijke handelingen van volwassenen. In de nabootsing wordt: samen afgewassen, broodgebakken, gewerkt op het veld en het ijzer gesmeed. Het liefst werken we dan met natuurlijke materialen.

Na het ochtendspel begint het vrije spel. De kinderen kiezen het spel wat hen op dat moment het meeste boeit en kan bieden: kisten, planken en blokken om te bouwen, poppen om te verzorgen, kralen om te rijgen en verkleedkleren om rollen te spelen. Hier spelen grote en kleine kinderen samen en ieder heeft daarbij een eigen rol.
De leerkracht stimuleert de kinderen waar nodig is, stuurt bij en schept de voorwaarden voor gezond spel.
Iedere dag heeft een eigen speciale activiteit: broodbakken, knutselen, schilderen, kleutergymnastiek en euritmie.

Het leven in de kleuterklas is ritmisch opgebouwd met een vast dag- en weekritme. Rond 11 uur eten de kinderen een boterham en drinken samen wat. De juf verzorgt dit samen met een aantal oudere kinderen. De 4-jarige kleuters gaan iedere dag tot 12.30 uur naar school, 5-jarige kleuters in hun laatste kleuterjaar blijven op dinsdag en donderdag ook ’s middags tot 14.45 uur op school. Zij lunchen eerst onder de hoede van een juf of een onderwijsassistente met zelf meegebrachte boterhammen en drinken. Daarna is er een vast programma dat meer afgestemd is op de grotere kinderen. Het zijn gerichte opdrachten en oefeningen met taakjes die af moeten voor de aankomende eerste klassers, zoals timmeren, een weefwerkje of borduren.


Vrijeschool Vredehof, Vredehofweg 30, 3062 EP Rotterdam, T: 010-452 65 19